Tüzi  pellet

 

 

Aktuális árainkért keresse kollegáinkat bizalommal telefonon vagy emailben! 

Bővebb információ  pelletről a kép alatt!

I./ 1. Mi a pellet fűtőanyag és hogyan készül?

A pellet fűtőanyag fűrészporból vagy faforgácsból álló, nagynyomású sajtolással, ragasztó anyag nélkül készült ,4- 6- 8- 10 mm átmérőjű és 10-50 mm hosszú préselt fa- henger.

A pelletet abból a célból gyártják, hogy automatizálhatók legyenek a jól ismert pellet égők és pellet kazánok, így folyamatos, egyenletes cél-hőmérsékletet érjenek el.

I./2. Hogyan lehet felismerni a jó minőségű pelletet?

A jó minőségű pellet-granulátumoknak nincs hosszanti repedése és kemény, sima, fényes a felülete. Vízbe merítéskor elsüllyed és lassan feloldódik anélkül, hogy a víz elszíneződne. Tenyérben összemorzsolva nem  keletkezik por. Vásárlás előtt tanácsos kisebb mennyiségű pelletet venni, égetni és alaposan megvizsgálni a hamut.  Fél zsák elégetésekor már láthatjuk, hogy salakosodik-e.

II./ 2. Pellet vagy inkább tüzifa?

A tűzifát időben meg kell vásárolni, szárítást igényel, fel kell vágni, sok helyre van szükség a tároláshoz, a fűtés során nem biztosít folyamatos hőt, időről időre rakni kell a kazánra, télen, a fűtési idényben drágább, mint nyáron.

A pellet alkalmas a folyamatos fűtéshez, zsákban tárolható, kis helyen is elfér, gyorsan fel tudja fűteni a kazánt, programozható, távirányítható, száraz, azonnali használatra kész.

II./ 3. Jobb a pelletfűtés, mint a gázfűtés?

A pellet elterjedése Magyarországon is megkezdődött, ma már több  pelletüzem működik az országban. Egyre több magánszemély, vállalkozás és intézmény váltott és a földgázt lecserélték a közel 10-15 % -kal gazdaságosabb pellet fűtésre.

A pellet fűtés alkalmazásakor nem függünk a gázszolgáltatótól. Ha nincs gázkazán, nem kell gázóra, gázterv, speciális kémény, nincs rendelkezésre állási díj.

Havi díjat sem kell fizetni, nem függünk az áremelkedéstől.

Az előre kalkulálható beszerzési mennyiség – 2 kg pellet fűtőértéke megfelel 1 m3 gáz fűtőértékének – alapján akár nagyjából ki is számolható, hogy mennyi pellet kell egy fűtési szezonra.

A pellet ún. karbon semleges energiaforrás, mivel a fa növekedésekor megkötött széndioxid megegyezik a pellet égésekor felszabaduló széndioxid mennyiségével, ezért összességében nem növeljük az üvegházhatást.

III. Pelletfűtés tervezési szempontjai

A pellet kazánt kazánházba vagy szabad térre telepítik.

Hatékony, automatizált pelletfűtés

A pelletkazán az egyik legjobb, magas hatásfokú fűtési megoldás. Weboldalunkon megtalálhatja a pellettel működő kazánokat.

A pelletkazánnal történő fűtés olyan alternatív fűtési technológia, amely rendkívül kényelmes és gazdaságos. Megtakarítást lehet elérni velük a gázzal történő fűtéshez képest. Ezen kazánok előnye, hogy kompromisszumok nélkül bármilyen fűtési rendszerhez csatlakoztathatók és ugyanolyan magas hatékonyságúak. Éppolyan remekül alkalmazhatók az alacsony víztömegű, új rendszerben, mint a több évtizedes fűtési rendszerben. A működés nem csak gazdaságos, hanem rendkívül kényelmes is, mivel ugyanazokkal a vezérlő eszközökkel találkozunk, mint a gázkazánoknál.

A pelletkazánok teljesen automatikusan működtethetők, tehát csupán azt kell ellenőriznünk, hogy napi raktárunkban megvan-e az elegendő mennyiségű fűtőanyag. A készülék csak akkor kapcsol be, amikor hőigény jelentkezik a lakásban, és nem akkor, amikor begyújtunk.

A keletkező hamu és salakanyagok mennyisége lényegesen kevesebb, mint a hagyományos fatüzelésű kazánoké, tehát a karbantartás igénye sokkal alacsonyabb.

IV.

Az alábbi  táblázatban összefoglaltuk a különböző fűtőanyagok fűtőértékét vagyis „primerenergia-tartalmát”.

 

1 m3 földgáz       – kb.  10 kWh

1kg fapellet         – kb.  4,7 kWh

1 kg tüzifa            – kb.  4,1 kWh

1 liter fűtőol        – kb. 10,3 kWh

1 kg kőszén         – kb. 8,28 kWh

1 kg barnakőszén –kb. 4,17 kWh

V.

A legfontosabb szempontokat szedtük táblázatba , hogy ezek egy konkrét esetben is használhatók-átláthatók legyenek.

Az alábbiakat figyelembe véve, hogy az egyes szempontok személyenként eltérő „fajsúlyúak”.
Ez persze egyrészt szubjektív, másrészt nem összehasonlítható, így a minősítések helyett használjunk inkább 1-től 3-ig pontokat az egyes szempontok értékeléséhez, oly módon figyelembe véve az eltérő fajsúlyokat, hogy a kiemelt 3-as, a fontos 2-es, a lényeges pedig 1-es szorzóval kerül figyelembe vételre. 1-15 ig pontozva az egyéb szempontokat,emelkedő számmal a jobb eredményeket.

 

szempont „fajsúly” pellet tüzifa szén földgáz áram
beruházási költség  2 6 10 9 8 8
üzemeltetési ár 3 13 15 14 8 1
karbantartási költség 2 6 10 10 7 10
kényelem 1 9 2 2 10 10
ellátási biztonság 2 10 9 7 8 9
üzembiztonság 3 13 6 6 9 14
szabályozhatóság 1 5 2 2 5 5
elérhetőség 2 10 9 7 8 9
önálló alkalmazhatóság 2 10 10 10 10 10
környezetvédelem 1 5 4 1 2 1
járulékos költség 1 4 1 1 5 5
összesítő 91 78 69 80 82

 

Összegezve elmondható, hogy a pellet ( 91 pont ) fűtés gazdaságosságának vizsgálatakor- földgázzal ( 80 pont ) összehasonlítva-  drágább (pelletkazán) beruházási költségű tüzelőberendezések állnak rendelkezésre,  megközelitőleg 10-15%-kal olcsóbban üzemeltethetők, ami már napjainkban is százezer forint nagyságrendű megtakarítást eredményez egy átlag családi ház éves fűtési költségében. Ez pedig a gázár várható emelkedésével tovább fog nőni. Az is megállapítható továbbá, hogy az összehasonlítás egyéb szempontjai és azok megítélése nagyon szubjektív, így ezen vizsgálatokat mindenkinek érdemes magának elvégeznie.

Szaktanácsadóként bármikor rendelkezésére állok az otthonában legoptimálisabb fűtőeszköz kiválasztásához,  a hatékony fűtési rendszer megtervezéséhez, telepítéséhez, beüzemeléséhez, karbantartásához.

Kérem, keressen az alábbi telefonszámon vagy e-mailben:

 

Ördög Zoltán

+36 30 227 2373

ordog.zoltan@pellet-szerviz.hu

Pellet Szervíz Kft.

 

Kapcsolat

Kazánnal kapcsolatos információk:

Telefonszám: +36 30 227 2373

Email: kazan@pellet-szerviz.hu

Egyéb információ:

Telefonszám: +36 70 883 3126

Email: info@pellet-szerviz.hu

Nyitvatartás

Hétfő-Péntek
08:00 - 16:00

Várjuk üzenetét!